Professzionális fotográfia

2008.09.30. 09:46 fotós

Sokan sokszor elmondták és/vagy leírták már, mit gondolnak professzionális fotográfiának.

Az egyik leggyakrabban idézett definíció szerint, ha pénzért fotózunk, akkor már profik vagyunk. Ez bizonyos értelemben igaz, ám csak egy egészen kis szeletét fedi az egésznek, vagy stílszerűen: egy erősen vágott darabja a teljes képnek.

A teljesség igénye nélkül hozzátennék két dolgot:

Hosszútáv
Egy profinak hosszútávon kell gondolkodnia és nem csak a fotózásról és annak technikai és művészeti aspektusairól, de az üzleti oldaláról is.
Az én krédóm, hogy most fotózom, és még szeretnék további 10-20 évig a piacon maradni, és fotózni. Ehhez nem csak az kell, hogy a megrendelőim elgedettek legyenek (lásd a következő pontot), hanem az is, hogy az üzletem profitábilis legyen. Ha belemegyek őrült árversenyekbe, és a költségeimet és családom megélhetését nem fedező megbízásokat fogadok el, akkor bizony üzleti öngyilkosságot követek el.
És azok a bizonyos költségek nem feltétlenül alacsonyak ám: az eszközök (pl. fényképezőgépek, stúdió vakuk, hátterek) elhasználódnak, és pótolni kell őket, a speciális munkákhoz szükséges speciális dolgok (pl. több ezer Watt secundomos vaku szettekek, 20 megapixel feletti középformátumú digitális hátfakat) bérleti díját ki kell fizetni.

Konzisztens minőség
Ha hosszútávon gondolkodunk, akkor építünk korábbi megrendelőinkre, ám tőlük csak akkor számíthatunk újabb megrendelésekre, ha korábban elégedettek voltak velünk.
Vállalati megrendelők sokszor részesítenek előnyben vállalati beszállítókat, szolgáltatókat, éppen azért, mert konzisztens minőséget várnak el.
A minőség nem csupán éles, színhelyes és nagy felbontású képeket jelent. De magában foglalja a pontos előzetes egyeztetést, a munka megtervezését, az esetleges helyszín(ek)nek a fotózást megelőző bejárását, pontos megjelenést, precíz munkavégzést, határidőre szállítást és sok minden mást.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fotózás profi professzionális

A bejegyzés trackback címe:

https://businessphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr44719735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása